Maluch w kuchni

Bananowe ciasteczka na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka to jeden z najważniejszych dni w ciągu roku. O tym ważnym święcie nie można zapomnieć żadna mama. Prezenty, niespodzianki, wspólne zabawy muszą być wpisane w harmonogram tego dnia. Oczywiście nie można zapomnieć o słodkich przysmakach, tego wyjątkowego dnia dzieci mają taryfę ulgową na słodycze. Jednak samemu warto zadbać o słodki, smaczny i zdrowy poczęstunek. Poniżej zamieszczam przepis na ciasteczka na Dzień Dziecka.

Ciasteczka na Dziecka – przepis

Składniki:

  • dwa dojrzałe banany;
  • jedna czubata łyżka gęstego masła migdałowego;
  • jedna płaska łyżka nasion chia;
  • jedna łyżka oleju kokosowego;
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej – mąkę można przygotować z podprażonych wcześniej wiórek kokosowych, które następnie mieli się w młynku do kawy, alternatywnie można użyć także podprażonej mąki migdałowej;
  • szczypta sproszkowanego imbiru;
  • szczypta różowej soli himalajskiej;
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy;
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem razem z masłem migdałowym, dodajemy nasiona chia, olej kokosowy oraz mąkę kokosową, szczyptę mielonego imbiru oraz różową sól i sok z pomarańczy. Całość wyrabiamy na stolnicy lub w misce. Ciastka możemy piec w formie babeczek, magdalenek, lub uformować z nich płaskie ciasteczka. Formę, czy też blachę z ciastkami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na bardzo małym ogniu gorzką czekoladę, można też w kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka polewamy czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia.

Takie słodkości są nie tylko smaczne ale i zdrowe, a do tego niezwykle proste w przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *