Maluch w kuchni

Banany – dlaczego warto je jeść codziennie?

Banany to jedna z ulubionych owoców dzieci i dorosłych. Te egzotyczne, smaczne i pożywne owoce powinny pojawiać się na co dzień w naszej diecie. Banany są słodkie i wysokokaloryczne dlatego niektórzy unikają ich jedzenia, lecz nie słusznie bowiem banany to doskonałe źródło witamin i minerałów, a jeden średniej wielkości owoc doda nam dużo energii.

Właściwości bananów

Banany doskonale poprawiają nam humor, przeciwdziałają zaparciom i poprawiają pracę organizmu. Owoce zawierają dużą ilość błonnika, niacynę, miedź, potas, cynk, fluor, selen, mangan, wapń, jod i fosfor, a także witaminy z grupy B oraz C. Banany dzięki dużej zawartości potasu zapobiegają odwodnieniu organizmu i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko zawału oraz ataków serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Osoby, które cierpią na zaparcia i refluks przełyku, czy zgagę powinny sięgać po niedojrzałe, gdyż pobudzają produkcję śluzu i chronią ściany żołądka. Chociaż są to owoce kaloryczne to pobudzają metabolizm, pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom. Po żółte owoce z Kolumbii lub Ekwadoru powinny sięgać sportowcy, a także osoby z depresją gdyż zawierają serotoninę czyli hormon szczęścia. Banany wpływają też na poprawę koncentracji i pamięć dlatego muszą pojawiać się w codziennej diecie dzieci, będą idealne na drugie śniadanie do szkoły. Sami również zabierajmy je do pracy. Owoce te najlepiej dodawać do śniadania np. owsianki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *