Maluch w kuchni

Brownie z kaszą jaglaną na święto czekolady

12 kwietnia przypada święto czekolady, a jak wiadomo czekolada należy do jednych z ulubionych słodyczy każdego malucha, a już na pewno każdej mamy. Z tej wyjątkowej okazji trzeba zjeść chociażby najmniejszy kawałek ulubionej czekolady, a najlepiej przygotować czekoladowy deser. Jeśli za pomocą deseru chcemy przemycić coś zdrowego do diety dziecka, to polecam przygotować brownie z kaszy jaglanej.

Brownie z kaszy jaglanej przepis

Składniki:

  • 100 gramów suchej kaszy jaglanej;
  • pół szklanki mleka kokosowego;
  • pół szklanki cukru;
  • trzy średniej wielkości jajka;
  • 50 gramów nieosolonego masła;
  • 100 gram gorzkiej czekolady;
  • trzy łyżki kakao;
  • opakowanie chipsów z truskawek lub innych owoców.

Przygotowanie:

Brownie z kaszy jaglanej zaczynamy przygotowywać od połamania na niewielkie kawałki gorzkiej czekolady. Do połamanej czekolady dodajemy masło, a całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, czekamy aż ostygnie (można ją ugotować wcześniej). Do głębokiego naczynia wlewamy mleko kokosowe, dodajemy jajka i ostudzoną kaszę, miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy masę czekoladową oraz cukier i kakao, miksujemy. Tak przygotowane cisto przelewamy najlepiej do silikonowej formy do pieczenia, a powierzchnię wyrównujemy nożem. Formę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 40 minut. po upieczeniu brownie układamy dekoracyjny wzór z owocowych chipsów. Ciasto kroimy dopiero gdy ostygnie.

Takie nietypowe ciasto z pewnością będzie smakowało dużym i małym miłośnikom czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *