Maluch w kuchni

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja

Jutro jeden z najważniejszych dni w roku, czy 6 grudnia, a tego dnia jak każde dziecko wie przychodzi bardzo miły starszy Pan z długą, białą brodą. Święty Mikołaj bo o nim przecież mowa jest właśnie wspominany 6 grudnia, a na tą pamiątkę wszystkie dzieci, oczywiście te grzeczne (bo niegrzecznych przecież nie ma) dostają prezenty. Każdy maluch musi odpowiednio przygotować się na przyjście Świętego Mikołaja. Maluchy muszą być grzeczne przez cały rok, to podstawa, następnie powinny też napisać list, a na koniec przygotować mleko i ciasteczka dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za wymarzone prezenty. Pieczenie ciasteczek dla Mikołaja nie jest takie proste więc mamy musza pomóc swoim pociechom, a poniżej zamieszczam przepis na przepyszne ciasteczka dla Świętego Mikołaja.

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 gram mąki krupczatki;
  • 100 gram cukru;
  • 150 gram margaryny do pieczenia;
  • 50 gram masła;
  • dwie łyżki śmietany

Lukier:

  • cukier puder;
  • sok z cytryny;
  • barwniki spożywcze.

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem i szczyptą soli wymieszać w misce. Dodać pokrojoną, zimną margarynę i masło, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Cisto zawinąć w folię i schłodzić przez ok. godz w lodówce. Zimne ciasto rozwałkujemy na stolnicy i wycinamy foremkami ciasteczka, w tej czynności mogą pomóc nam dzieci. Wykrojone ciasteczka dla Świętego Mikołaja układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W tym czasie możemy przygotować lukier. Upieczone i ostygnięte ciasteczka dekorujemy wspólnie z dziećmi, przygotowanym lukrem i barwnikami spożywczymi. Tak przygotowane wspólnymi siłami ciasteczka układamy na talerzu i możemy spokojnie oczekiwać przyjścia tak wspaniałego Gościa. Aha jeszcze szklanka ciepłego mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *