Maluch w kuchni

Danie które rozgrzeje – kurczak curry

Zimą nasz organizm potrzebuje sytych i ciepłych dań, najlepiej takich rozgrzewających i energetyzujących, które świetnie sprawdzą się w roli zimowego obiadu. Jednym z takich pomysłów na zimowy, rozgrzewający posiłek jest egzotyczny przepis na kurczaka z curry. Kurczak z curry z pewnością docenią miłośnicy wyrazistych w smaku potraw.

Kurczak curry – przepis

Składniki:

  • cztery piersi z kurczaka;
  • mała puszka mleka kokosowego;
  • 100 ml tłustej śmietany np. 36%;
  • dwie czubate łyżki curry w proszku;
  • papryczka chili;
  • kawałek imbiru wielkości kciuka;
  • jedna duża cebula;
  • łyżka soku z cytryny;
  • kilka łyżek oleju;
  • dwa ząbki zmiażdżonego czosnku;
  • łyżka mielonej kurkumy;
  • łyżka pieprzu cayenne;
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz;
  • dwie łyżeczki skórki z cytryny.

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy przyprawy z łyżką oleju i taką mieszanką marynujemy mięso kurczaka, które odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę na jasnozłoty kolor i dodajemy zamarynowane mięso bez curry i kurkumy. Mięso smażymy około 2 minut na małym ogniu, a następnie dodajmy cukier, curry i kurkumę. Usmażone mięso przekładamy do garnka i dolewamy mleko kokosowe oraz śmietanę. Całość gotujemy przez 10 minut, na koniec możemy ewentualnie doprawić do smaku. Kurczak curry najlepiej smakuje z gorącym ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *