Maluch w kuchni

Grzybowa lasagne

W lasach ponownie wysyp grzybów, pogoda jak najbardziej sprzyja grzybobraniu, dlatego jeśli lubimy dania z grzybami to śmiało możemy wybrać się na poszukiwanie grzybów. Z tych smacznych i aromatycznych darów lasu można przygotować np. lasagne. Grzybowa lasagne jest wyjątkowo pyszna i może zachęcić nasze starsze pociechy do polubienia grzybów (małym dzieciom grzybów nie podajemy).

Grzybowa lasagne – przepis

Składniki na farsz:

  • pół kilograma, oczyszczonych i pokrojonych leśnych grzybów;
  • cztery łyżki masła;
  • dwie łyżki shery;
  • jedna cukinia pokrojona w kostkę (nie obrana);
  • mała, drobno posiekana cebula;
  • dwa zmiażdżone ząbki czosnku;
  • łyżeczka listków tymianku;
  • sól i pieprz;

Składniki na sos:

  • 50 gram masła;
  • 40 gram mąki;
  • szklanka mleka;
  • szklanka bulionu;
  • 100 gram startego parmezanu;
  • łyżeczka musztardy;
  • duża szczypta soli;

oraz: 9 płatów lasagne, 120 gram startej mozzarelli, masło do formy.

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy nadzienie. W rondlu o grubym dnie podsmażamy na dwóch łyżkach masła pokrojone grzyby, dolewamy sherry i odparowujemy. Następnie na łyżce masła podsmażamy cukinię i dodajemy do grzybów. Na ostatniej łyżce masła smażymy cebule, dodajemy czosnek i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 30 sekund i dodajemy do grzybów. Do grzybowej lasagne będzie potrzebny również sos, którego przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia w garnku masła, które oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Do zasmażki wlewamy mleko i bulion, gotujemy 3-4 minuty stale mieszając. Następnie dodajemy 80 gram parmezanu oraz musztardę i solimy. Sos zdejmujemy z ognia i przekrywamy pergaminem aby utworzył się na nim kożuch. Formę smarujemy masłem i układamy w niej składniki na przemian zaczynając od rozprowadzenia sosu następnie lasagne, potem farsz i mozzarelle i ponownie na koniec posypujemy resztą parmezanu. Lasagne z grzybami pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut, aż makaron stanie się miękki, a na wierzchu utworzy się rumiana skorupka. Przed pokrojeniem warto odczekać 20 minut, aby składniki się połączyły.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *