Różnorodności

Jak przygotować stół na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

Już za minutkę, już za momencik najpiękniejsze ze wszystkich świąt w roku, wyczekane przez dzieci i przez dorosłych również – Święta Bożego Narodzenia. Wigilia i dwa świąteczne dni to niezwykle magiczny czas, kiedy wszyscy razem spotykamy się przy wspólnym stole, tradycyjnie suto zastawionym. To już ostatni moment aby pomyśleć jak przygotować stół na Wigilię i kolejne dni rodzinnego świętowania. Oczywiście muszą się na nim pojawić tradycyjne potrawy wigilijne. Biały obrus to także świąteczna tradycja, dlatego nie może go zabraknąć, tak jak miejsca dla zbłąkanego wędrowca.

12 potraw wigilijnych  i ich symbolika

Tradycyjne potrawy wigilijne muszą być postne, gdyż Wigilia była w naszej tradycji dniem postu ścisłego. Nie lekki posiłek powinien nam wystarczyć aż do wieczerzy wigilijnej, która zgodnie z tradycją powinna się rozpocząć gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka. Każda z 12 potraw wigilijnych musi być spróbowana, aby zapewnić sobie dostatek i szczęście w nadchodzącym roku. Pierwszą potrawą wigilijną jaka pojawia się na stole jest czerwony barszcz z uszkami z farszem grzybowym. W niektórych regionach Polski zamiast czerwonego barszczu podaje się zupę grzybową. Wigilijne potrawy muszą zawierać w swoim składzie grzyby, które są uważane za symbol zdrowia i siły, uważano też że mają magiczną moc. Grzyby muszą pojawić się więc w pierogach z kapustą. Suszone grzyby można również dodać do kolejnej z 12 potraw wigilijnych, czyli kapusty z grochem. Warto pamiętać, że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, zawiera między innymi dużo witaminy C. Tradycyjne potrawy wigilijne to oczywiście ryby, które podaje się tego uroczystego wieczoru zamiast mięsa. Każde dziecko wie, że najbardziej polską rybą tego dnia jest karp. Ryby symbolizują odradzanie się do życia oraz zdrowie. Obok karpia, o którym przypominamy sobie w Wigilię pojawiają się też śledzie podawane zazwyczaj z cebulą w oleju lub śmietanie. Śledź jest symbolem postu i wyczekiwania. Wigilijne potrawy chociaż postne są też ciężko strawne dlatego do picia podaje się kompot z suszu. który ma oczywiście swoją symbolikę, ale też pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Gruszki mają zapewnić nam długowieczność, jabłka miłość oraz zdrowie, a suszone śliwki odpędzają złe moce. Podczas uroczystej kolacji musi pojawić się również coś słodkiego i tak większości rejonów naszego kraju podaje się kluski z makiem. Według wierzeń ludowych mak ma zapewnić bogactwo, a jego brak na stole podczas wigilijnej wieczerzy może sprowadzić nieszczęście. Dlatego obok klusek z makiem bardzo często podaje się też makowiec. W niektórych regionach na wigilijnych stołach pojawia się też kutia, która składa się z pszenicy, maku, miodu i mleka oraz bardzo dużej ilości bakalii. Potrawa te pochodzi z Kresów. W wigilijny wieczór nie może zabraknąć chleba, który to jest symbolem nowego życia, a także dobrobytu. Wigilijne potrawy nie mogą się bez niego obyć, ma on nam też zapewnić dobrobyt w kolejnym roku. Na wielu stołach podczas kolacji wigilijnej pojawia się też piernik, który ma symbolizować dobrobyt.

Jak przygotować stół na Wigilię i święta

Tradycyjne potrawy wigilijne wyglądają i smakują jeszcze lepiej gdy są odpowiednio podane. Każda doświadczona pani domu wie jak przygotować stół na Wigilie i Święta Bożego Narodzenia, aby zachwycał swoim wyglądem, a do tego pomieściły się na nim wszystkie półmiski i miski z licznymi potrawami oraz nakrycia dla gości. Dekoracje na stole muszą oddawać również świąteczny bożonarodzeniowy charakter. Zatem jak udekorować stół na Boże Narodzenie, skromnie, czy też z przepychem. Wszystko jak zwykle zależy od naszego gustu. Na świątecznym stole muszą pojawić się świece, dlatego warto kupić te typowo świąteczne lub wybrać takie świeczniki. Na środku stołu możemy ustawić świąteczny bukiet z gałązek choinki, stroik ze świecami lub wieniec przystrojony np. wstążką np. czerwoną lub złotą. Jeśli mamy mały stół, a pomieścić musimy wielu gości, to można zrezygnować z dużych elementów dekoracyjnych. W takich przypadkach warto złożyć efektownie serwetki z świątecznym wzorem i ustawić wysokie świeczniki. Na ten szczególny wieczór warto też przygotować świąteczną zastawę i sztućce. Ważny jest śnieżnobiały obrus oraz sianko. Przy wigilijnym i świątecznym stole musi być miejsce dla każdego, także to symboliczne dla zbłąkanego wędrowca. Może tego roku warto aby nie było tradycyjnie wolne lecz zajęte przez kogoś, kto czuje się wyjątkowo samotny, opuszczony, chory. Warto aby w ten magiczny, wyjątkowy czas nasze świąteczne stoły udekorowane były szczęśliwymi twarzami, a w oczach zaświeciły płomienie miłości i radości z bycia razem.

Wszystkim Czytelnikom życzę Wesołych, zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, podczas których wydarzy się wiele cudów!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *