Maluch w kuchni

Jesienna galaretka z jarzębiny

Lato pomału odchodzi, chociaż w tym roku wyjątkowo długo pozwoliło nam cieszyć się w pełni swoimi urokami. Powolną zmianę pory roku możemy jednak już obserwować w przyrodzie. Zmienia się kolor liści, usychają kwiaty i trawy, a za to pojawiają się inne, typowo jesienne atrybuty takie jak: kasztany, żołędzie i jarzębina. Czerwone korale jarzębiny można wykorzystać na różny sposób, między innymi można przygotować z nich jesienne konfitury. Galaretka z jarzębiny, którą możemy zebrać podczas wspólnego spaceru z dzieckiem, będzie smacznym wspomnieniem odchodzącego lata.

Galaretka z jarzębiny

Składniki:

  • pół kilograma owoców jarzębiny;
  • trzysta gram ciemnego cukru trzcinowego;
  • trzy cztery łyżki soku z cytryny;
  • dwie łyżki startej skórki z cytryny;
  • 100 ml przegotowanej wody.

Przygotowanie:

Zanim przystąpimy do przygotowania jesiennej galaretki z jarzębiny, musimy przemrozić jej owoce w lodówce przez około dobę. Następnie rozmrażamy jarzębinę, myjemy i oczyszczamy z zanieczyszczeń. Tak przygotowane czerwone korale jarzębiny blendujemy na gładką masę i przecieramy przez gęste sito, aby oddzielić skórki i pestki. Tak przygotowaną jarzębinową masę przekładamy do rondla, dolewamy sok z cytryny i dodajemy świeżo otartą skórkę z cytryny. Całość gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Na koniec dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy aż galaretka zgęstnieje, a wylana z niej kropla zacznie będzie tężała. W trakcie gotowania musimy zbierać pianę. Gotową jarzębinową galaretkę przelewamy do czystych, małych słoiczków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *