Maluch w kuchni

Kolorowe makaroniki na Dzień Dziecka i nie tylko

Dzień Dziecka, to bez wątpienia jeden z najważniejszych dni w ciągu roku, zarówno dla rodziców jak i dzieci. To wyjątkowe święto możemy celebrować w różny sposób, między innymi przygotowując maluchom słodkie i kolorowe pyszności. Kolorowe i smaczne makaroniki z pewnością umilą i dodatkowo osłodzą ten wspaniały dzień, a o przygotowaniu ciasteczek warto pomyśleć już dzisiaj i przećwiczyć ich przygotowanie. 

Makaroniki – przepis

Składniki:

  • 110 gram mąki migdałów, czyli zmielonych na pył migdałów;
  • 110 gram cukru pudru;
  • łącznie 80 gram białek o temperaturze pokojowej (40 g+40 g);
  • barwniki, lub kakao;
  • tubka mleka skondensowanego;
  • serek mascarpone;
  • 100 gram cukru kryształu;
  • 40 ml wody.

Przygotowanie:

makaroniki

Przygotowanie kolorowych i lekkich jak piórko makaroników rozpoczynamy od przesiania mączki migdałowej i cukru pudru (nie mogą pozostać grudki). Do tak uzyskanego proszku dodajemy 40 gram białek oraz szczyptę barwnika lub kakao. Bardzo dokładnie mieszamy a jednolitą masę. Następnie z cukru kryształu gotujemy na małym ogniu rzadki syrop, który powinien mieć temperaturę 120 stopni Celsjusza. W trakcie podgrzewania cukru ubijamy drugą część białek. Do ubitych na sztywno białek dolewamy wąskim strumieniem gorący syrop i miksujemy do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Do masy migdałowej dodajemy gorącą bezę, bez przedłużania tej czynności, gdyż składniki powinny być tylko wymieszane. Idealne ciasto na makaroniki jest lekko płynne, a jeśli jest masą która nie spada z łyżki oznacza to, że jest jeszcze niegotowe. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na silikonową matę wyciskamy małe placuszki, które następnie odstawiamy na pół godziny aby wyrosły. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Z maty zdejmujemy je po całkowitym ostudzeniu i przekładamy masą z serka mascarpone zmiksowanego z mlekiem skondensowanym z tubki. Oczywiście możemy użyć innego, dowolnego i ulubionego nadzienia.

Przygotowanie makaroników dla wprawionych osób jest szybkie i łatwe, jednak jeśli chcemy zrobić jej pierwszy raz mogą nam przysporzyć trochę trudności, dlatego warto wcześniej popróbować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *