Maluch w kuchni

Pieczony łosoś w pergaminie

Łosoś to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu ryba. Posiada wiele wartości odżywczych, które są potrzebne naszemu organizmowi. Łosoś to ryba, którą lubią dzieci i dorośli, dlatego jeśli brakuje nam pomysłu na smaczny a do tego wykwintny obiad oraz szybki obiad, to warto przygotować np. pieczonego łososia. Pieczony łosoś w pergaminie to danie które wychodzi mi zawsze i smakuje wszystkim nawet bardzo kapryśnym podniebieniom.

Pieczony łosoś w pergaminie – przepis

Składniki:

  • trzy łyżki oleju słonecznikowego;
  • jedna cebula pokrojona w piórka;
  • liść laurowy;
  • sól i pieprz;
  • słoiczek (około 220 g) zielonych oliwek bez pestek;
  • dwie łyżki kaparów i dwie łyżki jasnych rodzynek;
  • sześć łyżek brandy;
  • dwie łyżki soku z cytryny;
  • cztery filety z łososia;
  • cztery łyżki posiekanych świeżych ziół;

Przygotowanie:

Przygotowanie pieczonego łososia w pergaminie zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 150 stopni Celsjusza. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy lekko osoloną cebulę wraz z listkiem laurowym aż nabierze złotego koloru, następnie dodajemy oliwki oraz kapary i rodzynki, dolewamy odrobinę wody i gotujemy około 5 minut. Do poduszonej całości tych składników wlewamy brandy i gotujemy aż alkohol wyparuje, po czym wlewamy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia oprószamy solą i pieprzem. Na wcześniej przygotowanych czterech kawałkach pergaminu układamy podsmażone i uduszone warzywa, posypujemy świeżymi ziołami, a na samym wierzchu kładziemy filety łososia, które trzeba skropić oliwą. Całość pakujemy w pergamin, związujemy nitką i pieczemy przez około 20-25 minut. Pieczonego łososia w pergaminie możemy podawać z różnymi dodatkami np. sałatkę warzywną, ciepłą bagietką, ryżem czy ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *