Maluch w kuchni

Pyszne pączki na tłusty czwartek

Tłusty czwartek, to święto na które czekają mali i duzi. Tego dnia można sobie pofolgować w diecie i sięgnąć po pysznego, słodkiego pączka z ulubionym nadzieniem i do tego nie mieć żadnych, ale to żadnych wyrzutów sumienia. Pyszne pachnące pączki w tłusty czwartek poprawiają humor i ponoć przynoszą szczęście, a poniżej sprawdzony przepis na pyszne domowe pączki.

Przepis na pączki

Składniki:

Na ciasto:

  • kilogram mąki tortowej;
  • 100 gramów cukru;
  • 100 gramów drożdży;
  • jedno całe jajko i sześć żółtek;
  • kieliszek spirytusu;
  • pięć łyżek oleju;
  • szczypta soli;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • sok z jednej cytryny.

Do dekoracji:

  • słoiczek ulubionych konfitur;
  • cukier puder;
  • dwa litry oleju do głębokiego smażenia.

Przygotowanie:

Przygotowanie tłustoczwartkowych pączków zaczynamy od pokruszenia drożdży i zalania ich ciepłym, lecz nie gorącym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki mąki i trochę mąki. Całość mieszamy, przekrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, całe jajko, kieliszek spirytusu i olej. Mieszając ciasto dodajemy małymi porcjami resztę mąki oraz po jednym żółtku. Wyrobione ciasto zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklaną krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę konfitury, sklejamy formując pączka. Pączki zostawiamy na kilkanaście minut, do momentu aż zwiększą swoją objętość. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, lekko ciepło układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *