Maluch w kuchni

Przepis na pieczonego leszcza z warzywami

Leszcz jest mało docenianą rybą w naszym kraju (być może przez swoją nazwę), niestety bardzo niesłusznie, gdyż walory odżywcze oraz smakowe leszcza są warte większej uwagi. Leszcz to ryba z rodziny karpiowatych, która występuje na praktycznie na terenie całej Europy. Leszcze pływają w większości zbiorników wodnych w naszym kraju, dlatego bardzo łatwo jest kupić świeżego leszcza. Posiada delikatne mięso bogate w witaminy i co ważne kwasy tłuszczowe omega – 3. Dzisiaj chcę się podzielić pysznym przepisem na pysznego pieczonego leszcza. Ryby zazwyczaj kupuję w Makro, gdzie na prawdę jest ich ogromny wybór, a co najważniejsze są one świeże: https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/leszcz

Leszcz pieczony z warzywami

Składniki:

  • jeden, oczyszczony około 2 kilogramowy leszcz;
  • dwie cebule;
  • jeden duży por;
  • jedna duża marchewka;
  • cztery ziemniaki;
  • puszka kukurydzy;
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny;
  • oliwa z oliwek;
  • łyżka masła;
  • mąka;
  • ziołowa przyprawa do ryb;
  • ostra lub słodka papryka mielona (wedle uznania);
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Wypatroszonego i oczyszczonego z łusek leszcza, należy starannie opłukać następnie, osuszyć papierowym ręcznikiem, na następnie posolić i posypać pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pora kroimy w talarki, ziemniaki w cząstkę, a cebulę w piórka, kukurydze odsączamy na sitku. Schłodzonego leszcza nacieramy lekko mąką i polewamy masłem wymieszanym z oliwą z oliwek. Na koniec rybę posypujemy lekko bułką tartą i przyprawą oraz papryką mieloną. Do środka ryby wkładamy pokrojonego pora, resztę warzyw mieszamy. Rybę i warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy resztą oliwy z oliwek i masłem, przekrywamy folią aluminiową. Tak przygotowanego leszcza wkładamy do nagranego piekarnika. Rybę i warzywa pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy do momentu aż leszcz zrobi się złocisty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *