Maluch w kuchni

Pyszne pankejki na mleku kokosowym – przepis

Pankejki są idealne na śniadanie dla całej rodziny. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Z ulubionymi dodatkami, zwłaszcza tymi słodkimi sprawiają, że miło rozpoczynamy dzień. Poniżej przedstawiam szybki i łatwy w wykonaniu przepis na pyszne i zdrowe pankejki na mleku kokosowym , które ze smakiem zjedzą i mamy i dzieci.

Przepis na pankejki na mleku kokosowym 

Składniki:

  • dwie szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej;
  • szczypta soli;
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta cynamonu;
  • ziarenka z połowy laski wanilii;
  • dwie i pół szklanki mleka kokosowego;
  • 150 g jogurtu greckiego, lub naturalnego;
  • półtorej łyżki płynnego miodu;
  • jedno roztrzepane jajko;
  • dwie łyżki roztopionego i ostudzonego masła;
  • olej do smażenia (neutralny w smaku np. olej kokosowy)

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać), dodajemy sól, cynamon i wanilię, mieszamy. Ciągle mieszając bardzo powoli wlewamy mleko kokosowe, jogurt grecki i płynny miód oraz jajko i roztopione masło. Całość najlepiej ucierać mikserem na wolnych obrotach do momentu aż ciasto będzie idealnie gładkie. Na patelni porcajmi rozgrzewamy olej  i smażymy pankejki. Ciasto najlepiej nabierać małą chochelką lub łyżką. Kiedy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki – po około 3-4 minutach, odwracamy je i smażymy na drugiej stronie przez około 2 minuty. Pankejki na mleku kokosowym możemy podawać z tradycyjnym syropem klonowym, płynnym miodem lub też owocami z syropem. Warto wykorzystać też sezonowe owoce takie jak np. maliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *