Maluch w kuchni

Pyszne spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie

Kuchnię włoską lubią zarówno mali jak i duzi i nic w tym dziwnego ponieważ jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Jednym z takich ulubionych włoskich dań jest spaghetti, a z doświadczenia wiem, że najbardziej lubią je dzieci, bo jedzenie spaghetti jest dla maluchów świetną zabawą. Podając dzieciakom spaghetti z klopsikami możemy do ich diety przemycić mięso i warzywa. Poniżej zamieszczam sprawdzony przepis na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym, który jest uwielbiany przez dzieci.

Przepis na spaghetti w klopsikami w pomidorowym sosie

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego;
  • jedna drobno posiekana, mała cebula;
  • jedna średniej wielkości marchewka, starta na tarce;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;
  • mała cukinia starta na tarce;
  • jako;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka masła;
  • 50 gram wędzonego boczku pokrojonego w kostkę;
  • słoik sosu pomidorowego;
  • 70 gram startego sera żółtego;
  • listki świeżej bazylii;
  • łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię oraz jajko doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Następnie dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło na którym podsmażamy wędzony boczek. Do zrumienionego boczku dorzucamy klopsiki i całość smażymy potrząsając patelnią co jakiś czas, do momentu aż klopsiki staną się brązowe. Do klopsików dolewamy sos pomidorowy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti, odcedzamy. Ciepły makaron podajemy z sosem, posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii. Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym będzie smakować nawet niejadkom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *