Maluch w kuchni

Rosół z kury nawet w dzień ponury

Aromatyczny, smaczny, żółty jak słońce rosół z kury to jedno z ulubionych dań każdego Polaka. Ta wyjątkowa zupa ma wręcz lecznicze właściwości i jest niezwykle pożywna. Każda mama wie, że rosół jest jednym z ulubionych dań małych dzieci. Co niektóre nie chcą jeść nic innego, o czym doskonale wiem z autopsji.

Z czego ugotować rosół?

Moim skromnym zdaniem najlepszy i najzdrowszy rosół to taki z wiejskiej kury, która wiodła sielskie życie. Do takiego rosołu można dodać inne rodzaje mięsa np. kaczkę, indyka, lub wołowinę. Jednak za każdym razem trzeba postarać się o najlepszej jakości mięso. Najlepiej zaprzyjaźnić się z jakąś osobą, która mieszka na wsi i ma swoją małą hodowlę, lub też szukać w sklepach kurczaków pochodzących z takich wiejskich zagród. Jeśli nie mamy doświadczenia w gotowaniu rosołu warto poszukać sprawdzonych przepisów w Internecie. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać rosół z kurczaka przepis, aby po chwili móc poznać nie tylko tysiące przepisów, a także liczne porady dotyczące gotowania tej smacznej zupy. Poniżej przedstawiam swój przepis na rosół z domowego kurczaka, który uwielbiają moje dzieci. Można też skorzystać z tego przepisu i porad dotyczących gotowania smacznego rosołu udzielanych przez profesjonalistę: http://zagrodowy.pl/konrad-birek-przyrzadza-rosol-z-kurczaka-zagrodowego-rosolowego/

Rosół z kurczaka przepis 

  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • cebula (którą opiekamy),
  • lubczyk (mrożony lub świeży)
  • porcja rosołowa wiejskiego kurczaka
  • skrzydełko z indyka, lub kaczki
  • przyprawy: sól i pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Przygotowanie:

Mięso  zalewamy zimną wodą, odrobinę solimy i gotujemy. zdejmujemy szumowiny i następnie dodajemy pokrojone warzywa, lubczyk, przyprawy i cebulę. Opieczona cebula zapewnia, że nas rosół będzie bardzo klarowny. Rosół gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy go według uznania. Podajmy gorący, a dla dzieci ciepły najlepiej z domowym, tradycyjnym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *