Maluch w kuchni

Sernik wielkanocny

Już niebawem Wielkanoc, a wiadomo że te piękne wiosenne święta kojarzą się nam też z pysznym jedzeniem. Nasze stoły będą uginały się pod ciężarem tradycyjnych potraw i wypieków. Dla mnie i moich dzieci również – Święta Wielkanocne (inne uroczystości również) nie mogą obyć się bez sernika. Sernik wielkanocny wymaga odrobiny czasu na przygotowanie, jednak jego smak wart jest poświęcenia dłuższej chwili.

Sernik wielkanocny – przepis

Składniki:

  • 800 gram półtłustego sera twarogowego;
  • kostka masła;
  • sześć żółtek;
  • sześć białek;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • jeden budyń waniliowy w proszku;
  • 60 gram kaszy manny;
  • jedna łyżeczka skórki otartej z limonki;
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Przemielony ser (lub gotowy ser na sernik) ucieramy z masłem, a następnie dodajemy budyń waniliowy w proszku, kaszę manną oraz skórkę z limonki i proszek do pieczenia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę i łączymy z masą twarogową. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli. Ubite białka bardzo ostrożnie łączymy z resztą masy serowej, tak aby stała się puszysta. Ciasto na sernik wielkanocny przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160° Celsjusza przez około godzinę. Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Kiedy sernik ostygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzony sernik będzie się lepiej kroił i zdecydowanie lepiej smakował. Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *