Maluch w kuchni

Zdrowsze smażenie z patelnią grillową

Żadnej mamie nie trzeba przypominać, jak ważne w rozwoju dziecka jest zdrowe odżywianie. O zapewnienie pełnowartościowych posiłków musimy dbać na co dzień. Ważne jest przy tym, aby gotować nie tylko zdrowo, ale  smacznie i pomysłowo. W innych przypadkach nasze pociechy będą grymasić i wybrzydzać przy posiłkach.

Czy da się smażyć bez tłuszczu?

www.homebook.pl

Lekarze pediatrzy i dietetycy odradzają podawanie dzieciom smażonych potraw, zwłaszcza smażonych na głębokim oleju. Jednak nie da się całkowicie wyeliminować takiego jedzenia z diety. Nie ma co ukrywać, że wszystko co smażone jest bardzo smaczne i lubimy takie mało zdrowe dania. Oczywiście podczas konsumpcji nie zastanawiamy się, że jest to kaloryczna bomba. Na szczęście jest wiele sposobów, aby móc się cieszyć smażonym jedzeniem, bez poczucia winy, zwłaszcza jeśli podajemy je dzieciom. W tym przypadku warto wypróbować specjalne patelnie do smażenia bez tłuszczu, lub bardzo przydatną patelnię grillową, która ułatwi przygotowanie mięsa bez użycia tłuszczu.

Patelnia grillowa – dlaczego warto ją mieć?

Patelnia grillowa ma bardzo wiele zalet, jednak tą najważniejszą jest możliwość smażenia bez użycia tłuszczu. Dzięki niej przygotujemy zdrowe i smakowite mięso, ryby, a także szaszłyki i warzywa. Nawet w środku zimy możemy cieszyć się pysznym smakiem grillowanego mięsa i innych dań, które wiosną i latem przygotowujemy na ruszcie grilla. Smak grillowanych potraw lubią również dzieci, a dzięki temu zachęcimy je do jedzenia. Patelnia grillowa pozwala zachować wartości odżywcze, dlatego można za jej pomocą przemycić nielubiane przez dzieci warzywa. Kupując taką patelnię trzeba zwrócić uwagę na jakość jej wykonania. Z pewnością bardzo dobre są patelnie marki Tefal, a tu można zapoznać się z ich produktami: http://www.tefal.pl/Garnki-i-Patelnie/Patelnie-i-garnki/c/pots%2B%26%2Bpans. Posiadają powłokę, która zapobiega przywieraniu, długo utrzymują temperaturę, a także wyposażone są w nienagrzewający się uchwyt. Niewątpliwą zaletą jest łatwość utrzymania patelni w czystości, poza tym można wykorzystać ją do pieczenia w piekarniku. Zatem jeśli chcemy smażyć bez użycia tłuszczu, a do tego cieszyć się smakiem grillowanych potraw, nawet w środku mroźnej zimy, warto sięgnąć po patelnię grillową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *