Maluch w kuchni

Wielkanocne babeczki z czekoladą

Już za kilka dni Wielkanoc, dlatego też cały czas pozostajemy w tym świątecznym temacie i klimacie. Najwyższa pora, aby pomyśleć o świątecznych wypiekach, które będziemy mogli przygotować wspólnie z naszymi dziećmi. Warto je uczyć świątecznych tradycji i dlatego poniżej przedstawiamy przepis na wielkanocne babeczki. Takie wspólne pieczenie ciast będzie także wspaniałą zabawą.

Składniki:

2 jajka,

1/2 szklanki cukru,

1/2 szklanki oleju,

2 szklanki mąki,

1 szklanka mleka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki cukru wanilinowego,

płatki ulubionej czekolady

Przygotowanie:

Przygotowanie babeczek z czekoladą zaczynamy od ubijania jajek z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajmy mleko  i olej oraz powoli dosypujemy wymieszaną/przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajmy czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do metalowej formy do pieczenia muffinek, smarujemy ja masłem i wysypujemy bułką tartą lub wkładamy papierowe foremki. Babeczki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez około 25 minut. Kiedy babeczki ostygną możemy je świątecznie udekorować w dowolny sposób. Warto wykorzystać różnego rodzaju gotowe i jadalne ozdoby, które kupimy w markecie. Za ich pomocą dzieci sprawniej i samodzielnie poradzą sobie z ozdobieniem babeczek.

Maluchom z pewnością udział w pieczeniu i dekoracji wielkanocnych babeczek sprawi wiele przyjemności i radości. Taka dziecięca pomoc przy pieczeniu i dekoracji ciasta może okazać się bardzo przydatna, jednak musimy zadbać o bezpieczeństwo naszych pociech.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *