Maluch w kuchni

Zapiekanka szparagowa dla dużych i małych

Sezon szparagowy nadal trwa, dlatego trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Szparagi to niezwykle smaczne, a do tego wykwintne warzywa, których smak doceniają zarówno mali jak i duzi. Szparagi można przygotowywać na wiele sposobów, śmiało je można gotować, grillować, smażyć, podawać na surowo oraz piec. Zapiekanka szparagowa z pewnością przypadnie do smaku małym lecz wybrednym podniebieniom.

Zapiekanka szparagowa – przepis

Składniki: 

  • oliwa;
  • masło;
  • pół kilograma piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki;
  • 200 ml śmietanki kremówki;
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 300 g białych lub zielonych szparagów oczyszczonych, obranych i pokrojonych na 4 cm kawałki;
  • garść natki pietruszki;
  • odrobina skórki z cytryny;
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • jedno jajko;

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem odrobiny masła. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, na której następnie rozgrzewamy dodatkową łyżkę masła, którą oprószamy lekko mąką i zasmażamy przez około minutę, ciągle mieszając, po czym wlewamy śmietanę i bulion i nadal mieszamy. Całość gotujemy około trzech minut, aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy usmażonego kurczaka, pokrojone szparagi, skórkę z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Mięso ze szparagami i sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Rozwałkowujemy cisto francuskie do wymiarów odrobinę większych niż forma , przekrywamy zapiekankę szparagową, doklejając cisto do brzegów naczynia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jakiem. Zapiekanka szparagowa powinna piec się około 25-30 minut, najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *