garnek Philipiak
Bez kategorii

Zdrowe i lekkie gotowanie? Tylko z marką Philipiak!

Wielu z nas przykłada coraz większą wagę do tego, co spożywa na co dzień. Liczne badania wykazały ponad wszelką wątpliwość, że dieta, jaką stosujemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, a często może mieć bezpośredni związek z rozwojem lub zahamowaniem pewnych chorób cywilizacyjnych, na przykład cukrzycy, chorób serca czy otyłości. Nic zatem dziwnego, że lekarze i dietetycy alarmują, byśmy odżywiali się lekko i zdrowo. Niestety, nawet najlepszej jakości produkty spożywcze stracą swoją wartość, jeśli zostaną przygotowane w niewłaściwy sposób. Dlatego marka Philipiak postanowiła stworzyć jedyne w swoim rodzaju garnki i naczynia wspierające zdrową kuchnię i znacznie ułatwiające przyrządzanie potraw zdrowych, lekkostrawnych, a przy tym smacznych i aromatycznych. Jak to możliwe? Czym wyróżniają się te produkty od innych garnków dostępnych na naszym rynku?

Co wyróżnia markę Philipiak na tle innych?

Philipiak to firma z długoletnią tradycją i ustaloną pozycją na rynku. W Polsce działa od 2001 roku, promując zdrowy sposób żywienia poprzez skupianie takich prestiżowych marek, jak Milano, I Disegno, Kallman czy Linea Natura. W ofercie firmy znajdziemy nie tylko garnki wykonane z najwyższej jakości nierdzewnej stali szlachetnej, ale też zestawy naczyń, zastawy stołowej oraz sztućców o pięknym wzornictwie. Oprócz sprzedaży garnków, Grupa Philipiak stara się na różnych gruntach promować zdrowy styl życia. To chociażby działalność charytatywna i edukacyjna, czego przykładem są spotkania w ramach cyklu „Obiady Czwartkowe, o których więcej można przeczytać w tym tekście https://www.nowiny.pl/lifestyle/135574-marka-philipiak-i-jej-obiady-czwartkowe.html

Warta uwagi jest także unikatowa oferta marki. To garnki i naczynia wykonane z największą dbałością o szczegóły. Wszystkie są wykonane ze stali szlachetnej – materiału nieodkształcającego się i bezpiecznego dla zdrowia podczas gotowania. Naczynia są antybakteryjne, antyalergiczne, a także energooszczędne, dzięki zastosowaniu akutermicznego dna kumulującego ciepło. Ponadto są bardzo wszechstronne – w garnkach Philipiak można gotować zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, jak i piec w piekarniku.

potrawa na kuchni

Garnki Philipiak – aby zdrowe gotowanie stało się codziennością

Każda gospodyni domowa ma swoje ulubione i sprawdzone metody przyrządzania potraw. Nawet jeśli czasem lubimy przyrządzić coś innego, oryginalnego, zwykle na co dzień sięgamy po sprawdzone przepisy i metody ich przyrządzania, które wynieśliśmy jeszcze z domu rodzinnego. Nie zawsze jednak te tradycyjne sposoby przyrządzania dań są zdrowe. Co może nam pomóc zmienić sposób gotowania na co dzień, a nie tylko od święta? Dużą pomocą okazują się garnki, które są przystosowane do gotowania i smażenia bez soli i tłuszczu. Właśnie to jest misją firmy Philipiak – spopularyzowanie zdrowego sposobu odżywiania poprzez wprowadzenie do kuchni garnków ułatwiających korzystanie z najlepszych metod gotowania. Garnki Philipiak umożliwiają zastosowanie rozmaitych sposobów gotowania, w zależności od potrzeb, ale koncentrujących się na zachowaniu naturalnych składników odżywczych zawartych w produktach spożywczych. Dzięki temu mamy pewność, że każda potrawa przyrządzona przez nas będzie smaczna, pełnowartościowa i zdrowa.

Metody gotowania z garnkami Philipiak

Zestawy garnków Philipiak umożliwiają gotowanie na kilka  prostych sposobów. Oto niektóre z nich:

Gotowanie na parze – to obecnie jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw, zarówno warzywnych, jak i rybnych i mięsnych, zalecana nie tylko w diecie odchudzającej, ale też dla osób zmagających się  chorobami serca, cukrzycą czy miażdżycą. Specjalna konstrukcja naszych garnków sprawia, gotowanie na parze jest znacznie prostsze i szybsze w codziennym gotowaniu. Wykorzystanie gorącej pary, zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie, pozwala zachować kolor, aromat i smak przyrządzanych potraw, a ponadto zachowują one wszystkie składniki odżywcze, które w przeciwnym razie bezpowrotnie zginęłyby we wrzątku.

Gotowanie w niewielkiej ilości wody – to alternatywa dla gotowania na parze, równie zdrowa i prosta metoda przygotowywania dań. Ta technika pozwala zachować witaminy i składniki odżywcze, dlatego jest szczególnie wskazana przy obróbce termicznej świeżych warzyw. Naczynia Philipiak Milano zaprojektowano w taki sposób, by zapewniły odpowiednią cyrkulację pary wodnej, dzięki czemu możliwe jest gotowanie w małej ilości wody, bez ryzyka niedogotowania czy przypalenia.

Smażenie bez tłuszczu – Smażenie samo w sobie nie jest złą metodą obróbki cieplnej mięs czy warzyw. Istotne jest jednak to, na jakim tłuszczu smażymy potrawy. Najlepszym sposobem na dietetyczne smażenie jest wykorzystanie tłuszczu już obecnego w potrawach. W naszych patelniach i garnkach wykorzystano akutermiczne dno z powłoką non-stick, która pozwala na smażenie bez używania dodatkowego tłuszczu i bez przywierania potraw. Dzięki temu przyrządzane przez nas dania będą soczyste, lekkostrawne i bardzo aromatyczne.

Gotowanie w systemie wieżowym – niektóre dania wymagają od nas nieco więcej uwagi i przyrządzania kilku elementów osobno. Aby zrobić to szybko i sprawnie, marka Philipiak przygotowała specjalne garnki do gotowania w systemie wieżowym, czyli ustawione jedne na drugim. W ten sposób można jednocześnie gotować, dusić i smażyć, oszczędzając w ten sposób czas i energię.

duży garnek

Ambasadorzy marki Philipiak Milano

O wysokiej jakości produktów sygnowanych marką Philipiak świadczy fakt, iż chętnie korzystają z nich oraz promują je wyjątkowi ludzie aktywnie zaangażowani w promocję zdrowego stylu życia. To Ambasadorzy marki, którzy starają się na co dzień żyć zdrowo i przez to są najlepszą twarzą marki. Oto oni:

Karol Okrasa – to wybitny, polski kucharz, który stara się na bazie tradycyjnej polskiej kuchni tworzyć potrawy zdrowe i lekkie. Jest autorem wielu książek kulinarnych i programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu. Z marką Milano jest związany od 2006 roku, wspierając swoją wszechstronną wiedzą i kulinarnym doświadczeniem programy edukacyjne. Co miesiąc Klienci marki Milano gotują z nim na antenie w programie „Pytanie na Śniadanie”.

Adrianna Palka – to absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie i trenerka wielu gwiazd i sportowców. Oprócz tego jest instruktorką pływania, gimnastyki sportowej, narciarstwa zjazdowego i lekkiej atletyki. Ta wszechstronnie utalentowana, młoda kobieta jest także miłośniczką zdrowego stylu życia i odżywiania, dlatego w 2015 roku dołączyła do Grupy Philipiak Milano.

Dawid Budzich – to uczestnik programu „Master Chef”, który po programie został zaproszony na staż przez mistrza kuchni Ciccio Sultano do jego sycylijskiej restauracji „il Duomo” odznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin. W 2015 roku trafił do Grupy Philipiak Milano, wygrywając stypendium i rozpoczynając studia w szkole wyższej kulinarnej Via Modo. Ponadto rozpoczął staż w restauracji „Plater” Karola Okrasy. Ten młody i utalentowany pasjonat gotowania razem z marką Milano tworzy program kulinarny „Na zdrowie” emitowany w TVP1.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *